فهرست مطالب

مطالعات تاریخی جهان اسلام - پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1392)

نشریه مطالعات تاریخی جهان اسلام
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1392)

  • بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/10/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدعلی چلونگر*، پروین اصغری صفحه 7
    تمدن اسلامی از تمدن های دیگر، سود برده است. از راه های این سودبری، ترجمه آثار تمدن های پیشین(یونانی و...) در تمدن پسین(اسلامی) است. در این زمینه، مللی چون ایرانیان، به ایفای نقش پرداخته اند، اما سهم آنان در قرن های دوم تا چهارم قمری، به درستی تبیین و عرضه نشده است؛ از این رو، با این سوال روبه رو هستیم که نقش ایرانیان در ترجمه آثار علمی ملل دیگر به زبان عربی چقدر بوده است؟(سوال) ایرانیان با جلب حمایت خلفای عباسی و نیز در پرتو دانش دوستی خاندان های با نفوذ ایرانی، نقش ممتاز و پیش تازی در ترجمه آثار غیرعربی به زبان عربی ایفا کرده اند.(فرضیه) نشان دادن جایگاه حیاتی ایرانی در ترجمه آثار و ارائه آن، مقصدی است که این مقاله پی می گیرد.(هدف) در این نوشتار، سعی برآن است تا به روش توصیفی - تحلیلی و بر مبنای منابع دست اول تاریخی، به مقایسه نقش مترجمان ایرانی با مترجمان دیگر ملل در نهضت ترجمه پرداخته شود.(روش)نمی توان پنهان کرد که سهم ایرانیان در نهضت ترجمه، بیش از آن که مرهون پشتیبانی های دستگاه خلافت عباسی باشد، از سابقه، علاقه، بذل مال و وقت ایرانی ناشی است.(یافته)
    کلیدواژگان: ایرانیان، نهضت ترجمه، تمدن اسلامی، قرن دوم، قرن چهارم
  • لیلا تقوی سنگدهی*، آذر بدرلو صفحه 31
    مسلمانان صدر اسلام، در فتح سرزمین ها از جمله شامات، صلح نامه های بسیاری منعقد کرده اند. واقعیت های سیاسی، فرهنگی، اعتقادی، اقتصادی و اخلاقی طرفین در این صلح نامه ها بر ما پنهان است و به صورت مستقل، کم تر به مضامین آن ها، پرداخته شده است. نوشتار حاضر، در پی یافتن پاسخ به این سوال است: صلح نامه های منعقده بین مسلمانان و اهالی شام، چه مضامین و محتوایی داشته-اند؟(سوال) این صلح نامه ها برحسب اوضاع زمان و مکان، مضامین اقتصادی، اجتماعی و دینی مشترک و نیز متفاوت داشتند.(فرضیه) نشان دادن گسترش اسلام با صلح بیش تر و جنگ کم تر، هنوز هم در دفاع از اسلام ضرورت دارد.(هدف) دست یابی به چنین هدفی، با مطالعه تاریخی، توصیفی و تحلیلی منابع دست اول گذشته میسور است.(روش) صلح نامه ها دارای تساهل و تسامح مذهبی با غیرمسلمانان و مضامینی بودند؛ از جمله: امنیت فردی و اجتماعی دو طرف قرارداد، تامین امنیت کلیساها، آزادی مذهبی، هم زیستی دو طرف صلح نامه و در برخی موارد اجبار غیر مسلمانان به ترک شهر، اقدام آنان به جاسوسی به نفع مسلمانان و هم کاری با مسلمانان در قبال نپرداختن جزیه و توجه به امنیت والی جدید.(یافته)
    کلیدواژگان: شام، فتوحات، صلح نامه، دوره ابوبکر، دوره عمر
  • غلامرضا بهروزلک*، علی اصغر رجاء صفحه 51
    زمینه های اولیه ظهور استعمار غربی پس از رنسانس شکل گرفت و در قرن های بعدی، قوام و در کشورهای مسلمان تداوم یافت. با این وصف، همه زوایای این پدیده نامیمون بر جهان اسلام آشکار نشده و به دلیل سیطره فکری استعمار، گرایش به کاوش در آن، چندان جدی نبوده است. بنابراین، پرسش از بازتاب های دیرپای استعمار غربی در دو حوزه فرهنگی و سیاسی در کشورهای مسلمان هم چنان پیش روی ماست.(سوال) استعمار، در عقب ماندگی جهان اسلام نقش موثر داشته است، اما نمی توان به عوامل داخلی بی توجه بود این عوامل، گاه زمینه سیطره استعمار را فراهم می آورد، هر چند تاکید بر تاثیر عمیق تر استعمار در مقایسه با اسناد تاریخی، قابل اثبات است. (فرضیه) شناخت بازتاب-های استعمار، باعث وسعت نظر و عمل در سطح فرهنگ و سیاست در عصری است که باید جهان اسلام با بررسی داشته های خود، سلطه غرب را برای دست یابی به جایگاه واقعی خود بشکند.(هدف) در این مقاله، دست یابی به پاسخ سوال و سنجش فرضیه آن، تنها از طریق توصیفی تاریخی- تحلیلی آن جام می پذیرد.(روش) دست رسی به رابطه مستقیم کاهش حضور اجتماعی دین در عقب ماندگی های جهان اسلام بر خلاف جهان غرب، دستاوردی است که می تواند نگاه جدیدی را در رهبران اسلامی برای نجات جهان اسلام از بازتاب های استعماری فراهم سازد.(یافته)
    کلیدواژگان: استعمار، جهان اسلام، فرهنگ، سیاست، عقب ماندگی
  • سجاد دادفر*، حسن زندیه صفحه 67
    به دنبال جنگ اول جهانی، سرزمینی که امروزه عراق نامیده می شود، از امپراتوری عثمانی منفک و تحت قیمومیت بریتانیا قرار گرفت. در این دوره قیومیت، شیعیان عراقی، تحت رهبری علمای شیعی، که اغلب ایرانی بودند، تلاش گسترده ای را به منظور کسب استقلال و خروج اشغال گران از کشور انجام دادند با این وصف، نقش علما در این فرایند و بازتاب های آن به ویژه در سلطنت ملک فیصل، مبهم است و البته به صورت مستقل در این زمینه نیز، پژوهش های چندانی صورت نگرفته است؛ بنابراین هم-چنان با این سوال روبرو هستیم که مواجه ملک فیصل به عنوان دست نشانده دولت انگلیس با علمای معترض به سیطره بیگانگان چگونه بوده و چه بازتاب هایی داشته است؟(سوال) نقش گسترده علمای ایرانی ساکن در عتبات در مقابله با طرح های انگلستان در عراق، باعث گردید تا دولت دست نشانده عراق، به مقابله بانفوذ آنان بیفتند. (فرضیه) این مقاله در پی نشان دادن تلاش معطوف به وظیفه اسلامی علمای و روحانیون ایرانی در رفع اشغال عراق بدون توجه با عنصر ناسیونالیسم است. (هدف) در این پژوهش تلاش گردیده تا با استفاده از شیوه تحلیل محتوا، ضمن مطالعه نحوه برخورد حکومت ملک فیصل با علمای ایرانی اخراج آنان از عتبات مورد بررسی قرار گیرد. (روش) قدرت مندی ناسیونالیسم عربی در حذف علمای شیعی از مبارزات ضداستبدادی و ضد استعماری در عراق با اکثریت شیعه، نکته جدیدی است. (یافته)
    کلیدواژگان: عراق، تشیع، مراجع شیعی، ملک فیصل و ایران
  • حسین قاضی خانی* صفحه 89
    چکیده تنش میان انسان ها، همواره ذهن مدیران جوامع بشری را به خود معطوف داشته است. اقتصاد از جمله مهم ترین علت های بسترساز تعارض در جامعه به شمار می آید. جامعه نبوی نیز از این امر جدا نبود. پیامبر(ص)، به عنوان اولین حاکم جامعه اسلامی، هم با این موضوع مواجه بودند و هم به آن توجه داشتند. اما به این موضوع، در پژوهش های علمی توجه جدی صورت نگرفته، لذا این سوال مطرح است که اقتصاد، چه نقشی در ایجاد تعارض در مدینه داشته و پیامبر(ص) چگونه با آن مواجه شده اند.(سوال) در آغاز تاسیس حکومت اسلامی، تنش های برآمده از مسائل اقتصادی بیش تر رخ نمود و پیامبر(ص) با اتکا به خداوند و با شناخت جامعه، کوشیدند با عرضه راهنمایی های ضروری، از بروز تعارض بر سر مسائل اقتصادی جلوگیری نمایند و تعارض های پدید آمده را برطرف کنند.(فرضیه)برجسته سازی شیوه های تنش زدایی پیامبر اکرم(ص) در عرصه تضادهای اقتصادی و بهره گیری از آن برای جوامع اقتصادزده مسلمان امروزی، بسیار ضروری است.(هدف) این مقاله، می کوشد تا با جمع آوری اطلاعات تاریخی متناسب با موضوع و سپس تحلیل آن ها، راهی برای دست یابی به پاسخ سوال بیابد.(روش) نقش بنیادین اقتصاد در حکومت اسلامی و توانایی اقتصاد به تعمیم تعارضات اقتصادی به عرصه های اجتماعی، از نتایج این مقاله است.(یافته)
    کلیدواژگان: اقتصاد، پیامبر(ص)، مدینه، تعارض، اسلام
  • عبدالقیوم سجادی*، سید آصف کاظمی صفحه 113
    چکیده عالمان و طلاب شیعی، در تحولات فرهنگی، مذهبی و سیاسی افغانستان، نقش داشته اند. آنان در افغانستان قبل از اشغال، دوره تجاوز روس ها و پس از آن، در جایگاهی بیدارگرایانه قرار گرفته اند اما این نقش و جایگاه، آشکارا بررسی نشده است. از این رو، آثاری در این زمینه به چشم نمی خورد. با این وصف، آیا بالندگی و پویایی بیداری اسلامی افغانستان، از عالمان و طلاب شیعی نشات گرفته است؟(سوال) تحصیل و ارتباط وسیع عالمان شیعی با نجف و قم به همراه وجود استبداد و استعمار در افغانستان، آنان را در مقام بیدارگران آن کشور قرار داد.(فرضیه) غرض آن است که از یک سو، تصویری روشن از تاثیر حوزه های نجف و قم بر بیداری سیاسی افغانستان ارائه شود و از سوی دیگر، رابطه بین عالمان و طلاب شیعی افغانی با بیداری سیاسی به میان آید.(هدف)با مطالعه تاریخی- تحلیلی و با مراجعه به منابع کتابخانه ای و میدانی، می توان به پاسخ سوال دست یافت.(روش) مراکز دینی نجف، در بیداری سیاسی برای احقاق حقوق سیاسی شیعیان، آغازگری بیداری سیاسی، مطرح شدن روحانیان در عمل سیاسی و تلاش برای وحدت سیاسی شیعیان موثر بوده اند. مراکز دینی قم نیز در دفاع ازحقوق سیاسی شیعیان، گسترش اسلام سیاسی و انقلابی، محوریت روحانیان در رفتار سیاسی، مشارکت سیاسی حداکثری شیعیان و شکل گیری احزاب و تشکل های سیاسی تاثیر گذارده است.(یافته)
    کلیدواژگان: حوزه علمیه نجف، حوزه علمیه قم، عالمان و طلاب افغانستانی، بیداری سیاسی، شیعیان
|
  • Muhammad Ali Chelongar*, Parvin Asghari Page 7
    Islamic civilization benefited from other civilizations, through translating the works of prior civilizations (Greek) and subsequent civilization (Islamic). Iranian like other nations played an important role, while their efforts in the second to forth centuries are not analyzed and explained properly. Therefore, the question raised here is: What was Iranian's role in translation of scientific works of other nations to Arabic? Having the supports of Abbasid Caliphs in one hand, and having influential Iranian families interested in knowledge, Iranian were able to play an imminent and pioneer role in translating non-Arabic works to Arabic (hypothesis). Demonstrating the crucial position of Iranians in knowledge translation is the goal of the resent paper. Through applying descriptive – analytical methodology and based on first hand historical sources we will make a comparison between the role of Iranian translators and other translators in the movement of translation. Iranian share in the movement of translation is undeniable, which is indebted to the background, interests, dedicating time and money of Iranian rather than the supports of Abbasids (finding).
    Keywords: Iranian, The movement of translation, Islamic Civilization, Second century, Forth Century
  • Leyla Taqavi Sangdehi*, Azar Badrlou Page 31
    Muslims in early period of Islam after conquering territories like Al-Sham, agreed on many peace treaties. These treaties have yet concealed the political, cultural, ideological, economic and ethical realities of both parties, which were rarely analyzed independently in terms of their contents. Therefore, the question of the present paper is: What are the contents and subjects of the treaties between Muslims and people of Al-Sham? Depending on their time and place, the treaties had common and also different economic, social and religious contents (hypothesis). In order to defend the Islam [Islamic values], it's necessary to mention the expansion of Islam took place by peace rather than by war (goal). A historical, analytical and descriptive study of the first hand sources of history would help us to achieve the goal of the present paper (Methodology). The findings are: A) Peace treaties were regarding religious tolerance and laxity toward non-Muslim people and B) providing individual and social security of both parties, safety for churches, freedom of religions, coexistence of both parties, forcing non-Muslims to leave the town (in some cases), cooperation and spying for Muslims in return for not paying Jizyah (tax) and providing safety for the new ruler.
    Keywords: Al, Sham, Conquests, Peace Treaties, The time of Abu, Bakr, The time of Umar
  • Gholamraza Behroozlak*, Ali Asghar Raja' Page 51
    The early bases of the emergence of western colonization were formed after the Renaissance. It became stronger and more durable in Islamic territories, in following centuries. However, all the aspects of this ill-fated phenomenon are not revealed yet, surely due to intellectual domination of colonization, in which tendencies toward doing researches on this subject were not strong enough. Therefore, the question of the present paper is: What are the durable reflections of western colonization on political and cultural domains of Muslim countries? Also the hypothesis of paper is: Colonization has played – and still is playing – an important role in underdevelopment of Islamic World, while we should not forget the domestic factors which sometimes prepared the basis for the domination of colonization. Although emphasizing the deeper influence of colonization in comparison with historical documents is provable (Hypothesis). Recognition of the reflections of colonization would lead to broader attitude and action in cultural and political realm. By analyzing their own accomplishment, today Islamic world should break through the western domination to attain their true position (goal). By applying a historical – analytical description the present paper is trying to reach the answer of the raised question and examine the hypothesis (methodology). Achieving a direct relation between decrease in social presence of religion and underdevelopment of Islamic World contrary to Western world, would be an achievement which can provide a new attitude for Muslim leaders to save Islamic World from the reflections of colonization.
    Keywords: Colonization, Islamic World, Culture, Underdevelopment, Politics
  • Sajad Dadfar*, Hasan Zandiyeh Page 67
    Following the World War I, the land that is today called Iraq, separated from the Ottoman Empire and placed under the British mandate. During the invasion of Iraq, the country's Shiite-led Clerics and Shia clergymen- who were mostly Iranian, did a massive effort to bring independence and exit occupiers out of country. The first decades of the twentieth century in Iraq has a close relationship with campaigns occurred by Iranian Clerics living in Holy Shrines led to independence from Great Britain. The expanded role of Iranian Clerics living in holy shrines in contrast of Great British projects caused this country and its colonial governments in Iraq thought of contrast with influencing Iranian Clerics living in Holy Shrines. During the reign of King Faisal, the part of this idea was established with the exile of a group of Iranian scholars and Clerics from Iraq. The main question of the present paper is how and why the Iranian Clerics to be dismissed from Iraq. Thus the main hypothesis of this paper is that the disagreement of Iranian scholars and Clerics with the colonial goals and British action in Iraq indeed led to their exile from Holy Shrines. Therefore, this study attempts to use content analysis method not only to investigate the contact way of the rule of the king Feisal with Iranian Clerics but also to survey why they were dismissed from Holy Shrines.
    Keywords: Iraq, Shiite. seminaries, Holy Shrines, Shiite Clerics, king Faisal, Iran
  • Hoseyn Qazikhani* Page 89
    Disputes among people have always considered a problematic subject among managers. Economy always is one of the most important reasons which causes disputes in society; the society in time of Prophet Muhammad was not an exception. As the first ruler of Islamic society, Prophet Muhammad took this issue into consideration. However this subject was not discussed seriously in scientific researchers. Therefore, the question is: What was the role of economy in making disputes in Medina; and how did Prophet Muhammad dealt with this issue? At the beginning of the establishment of Islamic ruling system many disputes raised due to economic issues, Prophet Muhammad relying on Allah and having recognition of society tried to prevent the disputes on economic issues and he resolved the existing disputes by guiding people and giving necessary pieces of advice (hypothesis). By highlighting the dispute resolution strategies of Prophet Muhammad in economic disagreements, applying them in current Muslim societies, in which people are excessively involved in economy, is certainly essential (goal). The present paper through collecting historical information related to the subject and analyzing them is trying to find the answer of the question (methodology). The basic role of economy in Islamic ruling system and the potentiality of economy in generalizing economic disputes to social realms are the findings of the paper.
    Keywords: Economy, Prophet Muhammad, Medina, Disputes, Islam
  • Abdo, Alqayyum Sajjadi*, Sayyed Asef Kazemi Page 113
    Shia scholars and clergymen played a role in cultural, religious and political changes in Afghanistan. They played an awakening role before and after the invasion of Russians to Afghanistan. However their role and position were never analyzed properly, so no research has been done on this subject. Thus the question is: What is the origin of flourishing and dynamism of the Islamic awakening in Afghanistan by Shia scholars and clergymen? Education and prolonged relations between Shia scholars and clergymen with Najaf and Qom alongside the existence of autocracy and colonization in Afghanistan made them the awakeners of this country (hypothesis). On one hand the present paper is trying to present a clear image of the influence of the Hawza of Najaf and Qom, and on the other hand, the relations between Shia scholars and clergymen of Afghanistan with political awakening (goals). The present paper through a historical – analytical study, library sources and field study would reach the answer of the question (methodology).Religious centers in Najaf played an important role in political awakening in demanding political rights of Shia Muslims, starting political awakening, participation of clergymen in political actions and attempts to unite Shia Muslims politically. Also religious centers of Qom were influential in defending political rights of Shia Muslims, expanding of political and revolutionary Islam, having a pivotal role of Ruhniyat in political behavior, having maximum political involvement of Shia Muslims, and forming political parties and organizations (findings).
    Keywords: Hawza of Najaf, Hawza of Qom, Scholars, Clergymen of Afghanistan, Political Awakening, Shiite Muslims